Maminka.czDěti

Z těchto fotografií až mrazí. Něžné i mystické snímky dětí očima české fotografky

Markéta Novák Matějková 12.  9.  2017
Křehké, intimní, ale s nádechem mystické atmosféry. Takovým dojmem na nás působí nevšední fotografie mladé české fotografky Wlasty Laury.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ta o svých fotografiích říká:  „Na dětech mě vždy fascinovala ta nejednoznačná podoba jejich nevinnosti. V každém dítěti vnímám zralost, jejíž střípek se snažím spontánně a intuitivně nalézt. Pomocí pozorování se tuto jejich část osobnosti snažím zachytit, proto na mých fotografiích děti působí tak dospěle.“

Fotografka Wlasta Laura, jejíž fotografie byly publikovány na oficiálních stránkách italského Vogue v sekci Best Of určené pro mladé talenty z celého světa, říká, že se při focení dětí často inspiruje literaturou, vlastním vnitřním světem a osobností konkrétního dítěte.

„Všechno začalo projektem Bytosti z mých snů povstanou, který byl inspirovaný Erbenovou Polednicí, ve které moje fotografie pracují místy až s hororovou atmosférou a ilustrují českou báseň.

Princ George má dnes 4 roky. Podívejte se na jeho nejnovější oficiální fotku

V souboru Proměna pracuji především se symbolem můry coby změny, s vizuálními metaforami uschlých květin a svící, stavím vedle sebe do kontrastu děti a dospělé. Celková melancholická, zasněná nálada vypráví vizuální příběh o proměně dětství v dospělost.

Fotografie z kolekce V láhvi zapomnění byly vytvořeny díky mojí touze vzpomenout si na důležité okamžiky mého života. Hodně jsem přemýšlela o minulosti a budoucnosti. Modrá barva mi evokuje pocit bezpečí u matky, na které si však nikdo z nás nevzpomíná.

Fotografiemi se snažím navodit atmosféru toho, že vždycky se něco nového zrodí, zatímco něco ve stejnou chvíli umírá," vysvětluje dvaadvacetiletá rodačka ze Znojma, o jejíž neotřelý přístup k portrétování dětí je velký zájem nejen u nás, ale i v zahraničí.

Napište nám, jak se vám tyto fotografie líbí.

FOTOGALERIE: Čekáte miminko? Oznamte to netradičně
To se nepovedlo! Rodiče se marně snaží o roztomilé fotky dětí, ty na to kašlou
Krásné a originální mateřské fotky PŘED a PO. Inspirujete se?
Témata: Děti, fotograf, Snímek dětí, Foto, Vogue, Mráz, Erben, Vnitřní svět, Báseň, Velký zájem, PROMĚNA, Best of, Horor, Znojmo, Česká fotografka, Fotografie dětí, Symbol, Kolekce, Atmosféra, Modrá barva, Nádech, Fotografka, Myš, Oficiální stránka, Fotografie