Maminka.czZpátky do práce

Ženy po návratu z rodičovské chtějí flexibilní pracovní dobu víc než vyšší plat

Markéta Novák Matějková 7.  12.  2017
Téměř polovina maminek se chce vrátit z rodičovské dovolené na poloviční úvazek, čtvrtina už do dvou let věku dítěte. Přání českých maminek se však zcela rozchází s nabídkou na českém trhu práce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Téměř třetina žen by ráda nastoupila do práce dříve než ve dvou letech věku dítěte, polovina preferuje poloviční úvazek, nejlépe s možností pracovat z domova. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který si nechala zpracovat pražská pobočka společnosti ExxonMobil při příležitosti úpravy programu podpory rodičů v zaměstnání.

Návratu do práce se nebojte. Matky jsou totiž výborné manažerky

Zpátky do dvou let

České rodiny mají na evropské poměry nadstandardní podmínky rodičovské dovolené. Jak vlastně ale chtějí české matky dobu s dětmi strávit a jak si představují následný návrat do práce?

Jak ukázal průzkum realizovaný společností IPSOS mezi 527 rodiči malých dětí, i v České republice by se ženy rády vracely do práce dříve. Téměř třetina maminek touží nastoupit do práce do dvou let věku dítěte. Naopak 13 % žen by se nejraději věnovalo pouze výchově dětí. Nejdůležitějším zjištěním však je, že polovina všech dotázaných preferuje po návratu do pracovního kolotoče poloviční úvazek, a to nejlépe s možností vykonávat část práce z domova.

Klepněte pro větší obrázek

Mezi výsledky průzkumu překvapila nejčastější odpověď na otázku, který jediný argument by přesvědčil rodiče k návratu do práce.

„Není to vyšší plat ani nástupní bonus nebo flexibilní pracovní doba. Jednoznačně vítězí možnost práce z domova, která je nejdůležitější. Na druhém místě pak péče o děti zajištěná zaměstnavatelem,“ shrnuje Dagmar Císařovská, která vede komunikaci ExxonMobil v ČR.

Rodičovská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět

Proč tedy české ženy nenastupují do práce dříve? 28 % žen nemá kam své dítě umístit nebo nemá jinou možnost hlídání. 18 % pak nemá finanční prostředky, aby hlídání dětí zaplatilo. Velký podíl odkladů ovšem jde za samotnými zaměstnavateli.

Maminky si stěžují na problém s nalezením adekvátní práce (11 %), že jim zaměstnavatel nenabídl vhodné podmínky (9 %) nebo nedostatek flexibility (8 %). Více než polovina maminek (53 %) přiznala, že se nevrátí nebo už nevrátila k původnímu zaměstnavateli.

Čtěte také: Nové nařízení vystraší i vašeho šéfa. Podívejte se, co „upekli“ v Bruselu

Přání žen se rozchází s nabídkou na trhu

Přání českých žen je v rozporu s nabídkou na českém pracovním trhu. Pracovat z domova může podle posledního průzkumu Jobsindex společnosti LMC 20 procent lidí a poloviční úvazky jsou stále jen raritou. Podle údajů Eurostatu dlouhodobě kolem 5 procent.

VIDEO: Jak se vhodně obléknout na pracovní pohovor

Nevyžádané informace na pohovoru nepodávat!
Mateřská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět
Návrat do práce zachránil Elen manželství
Témata: Kariéra, Zpátky do práce, Pracující matky, Návrat, GDPR, Finanční prostředek, Nález, Děti, Kolotoč, Rodičovská dovolená, Maminka, Nejčastější odpověď, Poloviční úvazek, Pohovor, Český trh, Rok věku, Pracovní doba, Plat, Pracovní pohovor, Vysoký plat, Česká republika, Česká rodina, Vhodná podmínka, Věk dítěte, Úvazek