Maminka.czZdraví

Ženy, víte kdy jít na kterou preventivní prohlídku?

Františka Těšínská 7.  10.  2014
Kdy jste naposledy byla na preventivní prohlídce u svého zubaře nebo gynekologa? Poradíme vám, která vyšetření byste neměla v určitém věku vynechat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To, že předcházet nemocem je nad všechny léky, věděli už naši předkové, a přitom žili mnohem zdravěji. My se často vymlouváme na pracovní povinnosti a návštěvu u lékaře stále odkládáme. Návštěva v ordinaci má ale smysl i tehdy, když nás zrovna nic nebolí. Některé závažné nemoci o sobě totiž nedávají vědět bolestí.

Ačkoli na preventivní prohlídku máme nárok a je hrazena ze zdravotního pojištění, vychází se z toho, že zdraví je v našich rukou, takže lékař není povinen nás na prohlídky zvát. O svůj zdravotní stav je dobré zajímat se i prostřednictvím preventivních programů, na kterých se nepodílí veřejný rozpočet. S výsledky se pak obracíme na praktického lékaře, který zná náš zdravotní stav. Informace o různých preventivních laboratorních vyšetřeních, která ověří váš zdravotní stav, najdete na www.zdravinaroda.cz 

Co vás čeká na preventivní prohlídce, když vám je... 

20 let 

V osmnácti letech je čas vyměnit dětského lékaře za praktického. Ten by vám měl udělat jednou za dva roky preventivní prohlídku. Na začátku ho bude zajímat rodinná anamnéza, předchozí onemocnění i způsob života. Měl by si s vámi popovídat o vaší životosprávě, stravování, pohybu a eventuálně vám vysvětlit rizika kouření a konzumace alkoholu.

Celkové preventivní vyšetření zahrnuje zjištění váhy a výšky, BMI, orientační vyšetření zraku a sluchu. Lékař se zaměří na hodnoty vašeho krevního tlaku, hladinu cholesterolu a lipidů v krvi (ty pak bude znovu kontrolovat ve 30 letech).

Důležité pro určení zdravotního stavu je i zjištění výše hladiny vašeho krevního tuku, což se pak bude opakovat od vašich 40 let každé dva roky. Praktický lékař se také bude zajímat o to, zda chodíte ke gynekologovi na screeningové vyšetření nádoru děložního hrdla, které by mělo probíhat ve tříletém intervalu až do vašich 65 let. 

Přehled: Víte, na jaké prohlídky máte nárok v těhotenství 

30 let 

Nezapomeňte, že k preventivním prohlídkám patří i kontrola povinných očkování, například proti tetanu. 

V každém věku se vás týká prohlídka u zubního lékaře, ke kterému byste se měla vypravit dvakrát ročně, a neměla byste zapomínat ani na gynekologickou prohlídku jednou ročně. Součástí prohlídky u praktického lékaře je každé dva roky orientační chemické vyšetření moči. Zároveň je potřeba soustředit se i na vyhledávání známek nádorového onemocnění, zvlášť při rodinné zátěži.

Váš praktik také provádí kontrolu pohledem na kůži, sliznici a spojivky. Dívá se na jazyk, do krku, pohmatem vyšetří štítnou žlázu a hlavní skupiny uzlin. Poklepem a poslechem vyšetřuje srdce a plíce. Měří tep a krevní tlak, prohmatává břicho a zjišťuje bolestivost v oblasti ledvin, stav žil a tepen na dolních končetinách. Zváží vás nebo i změří a také orientačně vyšetří sluch a zrak. 

40 let 

Součástí prevence je vyšetření EKG, které se opakuje vždy po čtyřech letech. Od 45 let vás lékař pošle na screening rakoviny prsu, a to ve dvouletých intervalech. Jde o takzvanou mamografii, kterou provádějí speciální centra. 

Od padesáti let a pak ve čtyřiapadesáti se vyhodnocuje test na okultní krvácení do stolice v rámci screeningu rakoviny tlustého střeva a konečníku.

V 55 letech se nabízí volba mezi screeningovou kolonoskopií a pokračováním testu každé dva roky. Praktický lékař vám doporučí věnovat zvýšenou pozornost varovným známkám, jako jsou nehojící se nebo krvácející útvary na kůži, podkožní útvary, neustupující chrapot nebo kašel, změny barvy moči, krev ve stolici, trvalé nevysvětlitelné bolesti a náhlý úbytek hmotnosti. 

Důležité adresy: 

www.mamo.cz – poradna a důležité informace ohledně rakoviny prsu

www.cervix.cz – rady, jak předejít rakovině děložního hrdla

www.kolorektum.cz – vše o rakovině tlustého střeva, tipy na vyšetření

www.nspz.cz – programy na podporu zdraví v republice

www.znamylekar.cz – seznam lékařů a jejich hodnocení od pacientů 

Témata: Zdraví, Časopis Dieta, Zen, Vít, Zubní lékař, Dolní končetina, Pracovní povinnost, Preventivní vyšetření, Preventivní prohlídka, Anamnéza, Orientační vyšetření, Rodinná anamnéza, Preventivní program, Laboratorní vyšetření, Nádorové onemocnění, Chrapot, BMI, Zdraví na Heureka.cz